Huttentocht Bergsdalen in Noorwegenvolzet

donderdag 11 juli 2024 - donderdag 18 juli 2024

Kom met ons mee op een prachtige tocht in de Noorse bergen. Ons pad voert ons over bergpassen, door diepe dalen, langs prachtige bergmeertjes en met schitterende verzichten op o.a. de Sorfjorden en de Hardangerfjorden van Dale naar Fossvangen. We snuiven de unieke sfeer op in de goed uitgeruste typisch Scandinavische onbemande berghutten.

Knipsel.JPG

Concept

Deze tocht omvat 6 wandeldagen van 6-7 uur stappen. We logeren tijdens de tocht steeds in onbemande hutten van de Noorse bergfederatie DNT.

Doelpubliek

Deze tocht is bedoeld voor iedereen die beschikt over een goede conditie en een liefde heeft voor de bergen. Specifiek voor deze tocht kan je je verwachten aan (en dus voorbereiden op): 

 • “Vier seizoenen in één dag” wordt al eens gezegd over Noorwegen. Zon hoort daar bij, maar ook regen en zelfs sneeuw behoren tot de mogelijkheden. Dit staat niet toevallig op de eerste plaats: aanhoudend slecht weer is mogelijk, wat de tocht niet enkel fysiek, maar ook mentaal zwaar kan maken.
 • Deze tocht omvat 6 stapdagen. De bedoeling is om tochten te maken van gemiddeld 6 à 7 stapuren per dag. Toch kunnen er dagen zijn waarbij dit oploopt tot 8 stapuren.
 • Regelmatig zullen er meer 500 positieve hoogtemeters overbrugd worden, en enkele dagen meer dan 800 meter. 
 • Een deel van de route loopt over geaccidenteerd en technisch moeilijker terrein: blokkenvelden, steile passages, sneeuw, …
 • Je draagt je eigen materiaal en proviand voor de hele tocht.

Regio

Tussen de Sorfjorden en de Hardangerfjorden  bevinden we ons hier in een van de mooie bergstreken van Noorwegen. Bovendien is het een regio die gemakkelijk te bereiken is met de trein of bus.

Knipsel.JPGSituering: links op de kaart van Noorwegen. Rechts: de route tussen Dale en Fossvangen.

Programma

Op vrijdagavond 12 juli spreken we af in Bergen, waar we overnachten in een hostel. Een korte treinrit brengt ons de volgende ochtend (zaterdag 13/7) naar Dale.

Dag 1: Dale-Hogabuhu

± 6 stapuren, 16 km, 1100m stijgen en 250m dalen
Vanuit Dale klimmen we de Storfjord uit om onmiddellijk de rust van de bergwereld te betreden. De Hogabuhu, prachtig gelegen aan het meertje Tjørnadalsvatnet is de eindbestemming van vandaag.

Noorwegen dag 1.jpg

Dag 2: Hogabuhu -Vennding

± 6 stapuren, 17km, 650m stijgen en 743m dalen
De tweede dag trekken we verder door verschillende kleine valleien, over rotsachtige stukken langs vele grote en kleine meertjes naar de hut Vending. De hut is prachtig gelegen bij Vendingtjørn onder de enorme berg Fuglefjellet op 1334 meter boven zeeniveau.

Knipsel.JPG

Dag 3: Fuglafjell

5-6 stapuren, 12km, 600m stijgen en dalen
Als de condities het toelaten, trekken we vandaag de Fuglefjellet op. Een berg van 1334m die boven de omgeving uittoornt. Onze bepakking laten we achter in de Vending hut. Zodat we er met een lichte dagrugzak op uit kunnen gaan. Als de condities meezitten maken we er een rondtour van.

Noorwegen dag 2.jpg

Dag 4: Vending-Torfinnsbu 

6-7 stapuren, 19.2km, 599m stijgen en 530m dalen
De vierde dag is de langste en ook een van de mooiste van de hele trekking. Wehiken rond de Mjasund, een zijarm van de Hardangerfjord. Bij mooi weer kunnen we dan ook genieten van prachtige verzichten. Onderweg passeren we een klein hutje: Kiellandbu, gelegen aan de uiterste rand van de Mjasund. Wij trekken nog een beetje verder naar Torfinnsheim, gelegen naast het uitgestrekte meertje Torfinnsvatnet.

Noorwegen dag 4.jpg

Dag 5: Torfinnsbu-Nansenbu

3 Stapuren, 8km, 416m stijgen en 110m dalen
De vijfde dag is een rustige dag. Als het weer het toelaat, kunnen we onderweg een topje meepikken. We kiezen ervoor om te slapen in het idyllisch gelegen Nansenbu. Zo kunnen we nog echt van onze laatste nacht in de bergen genieten.
Noorwegen dag 5.jpg

Dag 6: Nansenbu-Foss

± 6 stapuren, 16 km, 97m stijgen en 1240m dalen
Op de laatste dag gaan we richting Grasidetoppen om daarlangs af te dalen naar Foss. Bij de afdalingkunnen we genieten van het zicht op Vangsvatent en de omliggende bergen.

Noorwegen dag 6.jpg
Deze route is onder voorbehoud. Veranderingen in condities van het weer, de bergen, de groep, … kunnen aanpassingen vragen.

Overnachtingen

De eerste en laatste avond (12/07 en 18/07) overnachten we in een hostel of campinghutjes. Tijdens de tocht zelf overnachten we in de oergezellige onbemande berghutten. Hier zijn bedden, keuken, kachel en toiletten voorzien.

Verplicht voorbereidingsmoment op 4 mei 2024

We spreken af om kennis te maken, de materiaallijst te overlopen en praktische afspraken te maken. We bezorgen jullie hierover meer concrete informatie, na inschrijving.

Prijs

 • 550 euro (BVLB-lid),
 • 570 euro (andere KBF club)
 • Optioneel: Annulatieverzekering: 37 euro
 • Inbegrepen: 
  • vervoer ter plaatse van en naar Bergen (trein/bus/metro). 
  • 5 overnachtingen in een onbemande DNT berghut, 
  • 1 overnachting in een hostel in Bergen en 1 overnachting in Voss
  • Begeleiding
 • Niet inbegrepen: 
  • vlucht Brussel –Bergen en terug.  
  • Ook voeding en je eigen wandeluitrusting dien je zelf te voorzien. 

Vervoer

Op vrijdagavond 12 juli komen we samen in Bergen, waar we samen overnachten in een hostel. Bergen is het vlotst te bereiken met het vliegtuig, met rechtstreekse vluchten vanuit Zaventem op vrijdag en maandag ofwel met een overstap in Oslo.   Een alternatief kan ook zijn naar Oslo te vliegen en van daaruit één van de mooiste treinritten in Noorwegen te nemen naar Bergen (voor meer informatie, aarzel niet om de begeleiders te contacteren).
Omwille van organisatorische redenen (annuleringen, de nabijheid van de luchthavens, tijdstippen van vertrek en terugkeer) boekt iedereen zijn eigen vliegtuigticket tot Bergen. Dit laat bovendien persoonlijke flexibiliteit toe: als je graag langer blijft of een voorkeur hebt voor een ander transportmiddel is dat geen enkel probleem. Een korte citytrip in Oslo of Bergen kan op deze manier ook gecombineerd worden met onze trektocht.

In Noorwegen zelf nemen we samen de trein van Bergen naar Dale, de startplaats van onze tocht. Op 18/7 overnachten we weer in de bewoonde wereld, in Voss, om de volgende morgen de trein en metro naar de luchthaven te nemen.  Deze verplaatsingen worden door de begeleiders geregeld en zitten in de deelnameprijs.
Tijdens het voorbereidingsweekend proberen we te carpoolen.

Benodigd materiaal

Op voorhand wordt een paklijst bezorgd, die uitgebreid zal worden besproken tijdens het voorbereidingsweekend. 

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten in de Alpen, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages).

Inschrijvingen

Er worden maximum 8 deelnemers toegelaten.

Inschrijven kan via mail naar ellen.maes@bvlb.be of katleen.van.roy@bvlb.be. Indien er nog plaats is, zal gevraagd worden om een inschrijvingsformulier in te vullen en een voorschot van € 200 te betalen op het rekeningnummer van BVLB (BE97 0011 3855 2149). Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annulatie

Bij annulatie voor 05/05/24 wordt enkel het saldo (totaalbedrag-voorschot) terugbetaald. Bij latere annulatie wordt er niets terugbetaald met uitzondering van kosten die kunnen gerecupereerd worden. We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Dit kan via de club BVLB en deze bedraagt 37 euro (minimum een maand voor vertrek af te sluiten). Gelieve dit te vermelden bij je inschrijving.

Begeleiding

ellen.JPG

Ellen Maes voelt zich al van kind af thuis in de bergen. Tijdens haar studententijd kreeg ze ook het tentenhikingvirus te pakken. Hierbij gaat haar voorkeur uit naar desolate berggebieden zoals IJsland, Schotland en Noorwegen om volledig te deconnecteren. Zij is Instructor Mountain Walking & Trekking.

 

Katleen.JPG

Katleen Van Roy is van jongsaf gefascineerd door de bergen met een voorliefde voor de Alpen en Scandinavië. Sinds 2019 is ze Mountain Walking and Trekking Instructor.

Al overtuigd of nog vragen/twijfels?

Neem zeker contact op met de stagebegeleiding voor verdere vragen of inschrijvingen.
ellen.maes@bvlb.be of katleen.van.roy@bvlb.be

 

Meer algemene informatie kan je hier vinden:
Bergsdalen
Noorwegen