Samen sporten

Samen sporten: nog zo fijn!

Wat is er fijner dan genieten van je eigen hobby? Inderdaad, dit samen met anderen kunnen doen! Bij Bergsport Vlaams-Brabant vind je een fijne vriendengroep om samen te gaan klimmen, fietsen of wandelen. Of ben je op zoek naar gezelschap om te sporten op weekdagen? Dan zijn de Vrij-buiters echt iets voor jou. Al onze activiteiten verlopen in een gemoedelijke sfeer en worden vaak afgesloten met een welverdiend terrasje. En zelfs aan de kinderen hebben we gedacht! Zij kunnen samen op Bonobo klimkamp

Smeer die benen in, schud die armen los, en kom samen met ons genieten!

Ontdek ons recreatie-aanbod: 

Recreatief klimmen

De recreatieve klimmers zijn een bende leuke klimmers die maandelijks (januari tot november) de Belgische rotsen opzoeken om er samen lekker te genieten van mooi weer, leuke sfeer en veel klimmen. We hebben klimmers van elk niveau en alle leeftijden. Dit maakt dat je steeds wel een geschikte klimpartner vindt. Ben je lid van BVLB en kan je zelfstandig voor- of naklimmen? Kom ons dan gerust vervoegen, want ons motto is: Hoe meer zielen, hoe meer klimplezier!

Wil je op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de recreatieve klimmers? Meld je dan aan bij Nathalie. 

Praktische info:

 • Verwittig Nathalie indien je naar een klimdag komt.
 • Iedereen voorziet eigen klimmateriaal (inclusief helm en touw).
 • Indien je zelf niet over een klimtouw beschikt, kan je dit eventueel lenen van de club. Er is een beperkt aantal touwen beschikbaar dus geef dit op voorhand door aan Nathalie.
 • Minderjarigen die zelfstandig kunnen klimmen zijn welkom op voorwaarde dat ze begeleid worden door een volwassene die eveneens zelfstandig kan klimmen.
 • Er wordt geen opleiding gegeven. Wil je leren klimmen? Neem dan een kijkje in ons opleidingsaanbod!

Neem een kijkje op onze Facebookgroep! Je vindt er sfeerbeelden van de voorbije activiteiten.

Facebookgroep Recreatieve Klimmers
Nathalie Matthys
Coördinator recreatief klimmen
0472/231466

Maandelijkse MTB- en fietstochten

Mountainbiken en fietsen zijn ideale sporten om je voor te bereiden op mooie bergtochten. Bovendien zijn er meer en meer mooie MTB- en fietstoeren in binnen- en buitenland. BVLB organiseert op regelmatige tijdstippen dagtochten om ervaring op te doen en je fietsconditie op peil te houden. Gemiddeld 1 keer per maand trekken we eropuit met de MTB of fiets ergens in België. De uitgestippelde toeren zijn bedoeld voor een gemiddelde MTBer/ fietser. Zowel klassieke fietsen, koersfietsen als e-bikes kunnen mee op tocht. Het principe is altijd dat het tempo aangepast wordt aan de langzaamste.

Mountainbiketochten

Voor de MTB-tochten is een mountainbike (e-bike of gewone) onontbeerlijk. Deze lopen meestal over onverharde paden waar een andere fiets niet bruikbaar is. Gravelbikes zijn minder geschikt. De dagtocht is ongeveer 50 km en toegankelijk voor iedereen. ’s Morgens wordt er op een bepaalde vertrekplaats afgesproken. Je laat best vooraf weten of je meegaat. Als je vertraging oploopt, verwittig dan ook de organisator! ’s Middags eten we samen onze picknick en na de tocht wordt er gezellig wat bijgepraat bij een verdiend drankje. Tijdens het Pinksterweekend trekken we naar het buitenland. We verblijven op een camping en doen van daaruit mooie tochten. Ook hier is iedereen welkom, maar ervaring met mountainbiken en een goede conditie is wel een pluspunt!

Fietstoeren

Naast het MTB-programma, is er ook het aanbod voor fietstoeren op verharde wegen. Deze dagtochten zijn niet bedoeld voor echte wielertoeristen maar hebben een familiaal karakter zodat iedereen met een goede fiets kan deelnemen. Ook hier kies je zelf voor een e-bike of gewone fiets. Deze tochten zijn ongeveer 50-60 km lang en ook hier is het tempo voor iedereen haalbaar. Voor fietstoeren is het wel belangrijk om vooraf je naam door te geven, ten laatste 3 dagen voor de tocht. Dit om tijdig een extra dagverzekering af te sluiten. Zoals bij de MTB-tochten, wordt op een bepaalde vertrekplaats afgesproken en sluiten we de dag af met een drankje.

Praktische afspraken

 • Verwittig op voorhand altijd de organisator als je meegaat en meld het ook als je vertraging oploopt onderweg naar het startpunt. In de kalender worden steeds de gegevens van de organisator vermeld (GSM en e-mail).
 • Vergeet je picknick en aangepaste kledij niet.
 • Zorg ervoor dat je fiets technisch goed in orde is.

Heb je zin om eens mee te gaan? Kom dan gerust en je zal zien dat het best meevalt, ook voor de minder getrainde fietser met een goede conditie van 12-99 jaar! 

Nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met Wilfried.

Wilfried Coremans
Coördinator MTB en fietsen
0496/564070

Zondagse wandelingen

Wandelen is de ideale sport om:

 • je conditie op peil te brengen en te houden
 • uithoudingsvermogen op te bouwen in alle weersomstandigheden
 • stapvastheid te ontwikkelen op diverse terreinen
 • zowel het lichaam als de geest te ontspannen

Met andere woorden: de ideale voorbereiding voor je jaarlijkse vakantie!

Er wordt elke zondag een voettocht voorzien, meestal langs niet-gebaande paden die landschappelijk aantrekkelijk zijn. Door beroep te doen op vrienden - wandelaars, zijn we verzekerd het doorgaans verscholen natuurschoon en de eigenheid van het landschap te ontdekken. Bovendien is ons motto "samen uit - samen thuis" en het woord vriend is bij ons geen leeg begrip. Wandelen wordt hierdoor een groepsgebeuren. Het is dus de bedoeling een nauwe band te scheppen tussen de deelnemers, zodat een toch wel aangenaam gezelschap samen geniet van de wekelijkse in- en ontspanning ver van de vervuilde en te drukke agglomeratie.

Praktische info:

 • Verwittig steeds Roger als je mee komt wandelen.
Roger Goovaerts
Coördinator wandelen
0486/991371

Vrij-buiters

Ben je ook een half-timer, senior, boomer, onregelmatig werkmens met onmogelijke werkuren, jong gepensioneerde, jagger of hoe je het ook noemen wil? Heb je ook tijd om op weekdagen actief aan bergsport te doen? Doe je dit graag samen met anderen in een losse en kameraadschappelijke sfeer? Drink je achteraf graag gezellig samen iets op café? Dan zijn de activiteiten van de Vrij-Buiters echt iets voor jou!

We organiseren elke maand samen een activiteit. Elke buitensport kan aan bod komen: van rotsklimmen over mountainbiken, tot wandelen, sportklimmen, ...

De activiteiten van de vrij-buiters zijn niet leeftijdsgebonden: iedereen die zelfstandig aan de aangekondigde activiteiten kan deelnemen, is welkom. Minderjarigen worden steeds begeleid door een ouder of andere volwassene.

Interesse? Neem contact met Annie en vermeld je interesse (klimmen in- of outdoor, MTB, wandelen, fietsen...).

Bekijk en volg onze Facebookpagina!

Facebookpagina Vrij-Buiters
Annie Demeyere
Coördinator vrij-buiters
0477/674987

Bonobo Klimkamp

Wil je op een speelse en veilige manier kennismaken met het muurklimmen en zit jij in het 5e of het 6e leerjaar? Dan is het Bonobo Klimkamp echt iets voor jou!

Elke herfstvakantie organiseert BVLB een kliminitiatie voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar in de Sportoase in Leuven. We leven ons 4 voormiddagen van de vakantie uit op de klimmuur. In een groep van maximaal 8 kinderen leer je klimmen en zekeren onder de deskundige begeleiding van onze initiators Sportklimmen.

Eerstvolgende editie: maandag 28 oktober tem donderdag 31 oktober 2024, telkens van 9u30u tot 12u00

Prijs:
Leden BVLB: 45 euro (incl. toegang klimzaal)
Niet leden: 55 euro (incl. toegang klimzaal en verzekering)

Inschrijving: 
Via leen.gysemans@bvlb.be

Betaling:
Via overschrijving op rekening BE97 001 - 1385521 - 49 van BVLB met vermelding “Bonobo - naam - adres - geboortedatum - lidnummer”.

De smaak van het klimmen helemaal te pakken?

Schrijf je in voor onze klimopleiding (vanaf 12 jaar)
Leen Gysemans
Aanspreekpunt integriteit (API), Lid van klimcoördinatieteam
0478/396195