Opleiding zelfstandig bergwandelen

~ KBF conforme opleiding ~

Algemene info

Het opleidingstraject tot zelfstandig bergwandelaar bestaat uit drie modules, uitgewerkt binnen het KBF. Extra inbegrepen hierbij is het aspect bivakkeren.
Je hebt al enkele bergtochten (hutten of bivak) ondernomen en je wenst nu zelfstandig op stap te gaan. Veel ervaring met bivak hoef je nog niet te hebben. We leren dit al doende tijdens de 3 modules. Je hoeft ook nog niet alle materialen aan te kopen.
Na het volgen van de drie modules ben je in staat om een bergtocht te plannen en deze in de meest veilige omstandigheden uit te voeren op zelfstandige basis. Het is ook een mooie opstap naar gevorderde ervaringstochten of de opleiding initiator bergwandelen.
Als je weerhouden bent, neem je deel aan de module 1 (een theorieweekend met enkele praktische
oefeningen), module 2 (een praktijkweekend) waarin niet alleen heel wat in de praktijk omgezet wordt
maar ook je conditie en tredzekerheid getest wordt.

Vervolgens komt dan de module 3, de stage in de Alpen. De Queyras is een prachtig wandelgebied tussen Briançon in het noorden, de Italiaanse grens in het oosten, Barcelonnette in het zuiden en de N94 en de rivier de Durance in het westen. Duizelingwekkend hoge toppen zijn er niet – de hoogste berg is de Aiguille de Chambeyron (3.412 m) – maar je hebt wel uitzicht op twee kanjers: de Barre des Écrins (4.102 m) in het westen en de Monte Viso (3.841 m) in het oosten, net over de Italiaanse grens. Maak kennis met de meest geïsoleerde streek van Frankrijk. We vertrekken vanuit Saint-Véran en starten onmiddellijk in hoger terrein. We slapen enkele keren aan meertjes waar we ons kunnen verfrissen en komen alle soorten terreinen tegen. We krijgen ook de kans om enkele topjes boven de 3000m te beklimmen (al wandelend). We wisselen Italië met Frankrijk af en wandelen niet op de bekende GR-paden. We gaan op zoek naar de stippellijntjes op de stafkaart en de weg in het terrein. Garant voor avontuur!

Concept en doelpubliek

Eerst vragen we je om jouw berg- en bivakervaring zo volledig mogelijk met ons te delen, alsook wat je van sport doet tijdens het jaar. Op basis van deze gegevens gaan we na of je voldoet om deel te nemen aan de opleiding. Deze is heel intensief en je aanwezigheid op de drie modules is een vereiste. Regelmatig krijg je ook ‘huiswerk’.
Deze opleidingsstage is gericht op personen met een goede conditie (geen probleem hebben met 15 km wandelen in glooiend terrein) en wat ervaring met bivak is een pluspunt. Je hebt al enkele bergtochten gedaan (alleen of in groep, hut of bivak). Je hebt al wat geoefend met een zware rugzak.
Je hebt interesse om via praktijkgerichte lesmomenten tijdens de modules 1, 2 en 3 de nodige kennis te verwerven om een tocht zelfstandig in al zijn aspecten voor te bereiden en uit te voeren. Daarbij ben je bereid om enkele opdrachten (bv. maken van een marsplan, voedingsschema…) thuis uit te voeren. De tocht in module 3 start boven de 2000m en gaat tot 3100m. Daarbij kan het zijn dat sneeuwvelden worden overgestoken, waarbij de technieken worden aangeleerd. Gletsjers zitten niet in deze tocht. Je zal dus ook het juiste materiaal mee moeten hebben op tocht. Dit wordt uitgebreid toegelicht in module 1 en 2. Er is ook de mogelijkheid om materiaal te huren zodat je het eerst kan uittesten.

Programma

Het programma bestaat uit drie modules. Deze zijn verplicht samen te volgen. Aparte modules volgen is niet mogelijk.

Verplichte module 1: 4 en 5 mei 2024

In twee dagen krijg je tijdens de module 1 de nodige theoretische kaders mee rond risico-inschattingen, keuze van een tocht, de basis van weerkunde, de basis van kaart en kompas, voeding enz. De basics worden geïllustreerd aan de hand van praktijkcases en voorbeelden. Via enkele oefeningen en opdrachten bereid je je samen met de andere deelnemers voor op module 2. Er is ook ruimte om elkaar beter te leren kennen en de tochtplanning te overlopen. Dit weekend is niet fysiek inspannend, maar je bent best goed uitgeslapen. Er komt veel informatie op je af. Er wordt een eerste keer overnacht in de tent. Heb je nog geen tent of matje, dan wordt er voor jou eentje (gratis) opgesteld.

Verplichte module 2: 1 en 2 juni 2024

Het voorbereidingsweekend of module 2 in dit opleidingstraject is er om alle deelnemers rond enkele skills tot eenzelfde niveau te brengen. In Cerfontaine zoeken we wat hellingen op, testen we je conditie, je tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers en natuurlijk her en der een uitzichtpunt. Je leert een marsplan op te stellen en in het terrein uit te voeren. Aanvullend worden enkele lesmomenten ingebouwd rond kaart en kompas, weerkunde, EHBO, overlopen we samen de voorbereide taken, leren we van elkaars ervaring, verdiepen we ons in de praktische kant van bivaktechnieken, het gebruik van wandelstokken enz. Bovendien geeft het ons de kans om elkaar verder te leren kennen, materiaalafspraken voor module 3 te maken (delen van tenten en/of gasvuurtjes) en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. We starten op zaterdagmorgen 9u, maar iedereen is al welkom op vrijdag. We eindigen maandag om 14u.

Module 3: Stage in de Queyras (Frankrijk): 27/07/24 - 03/08/2024

 •  Zaterdag 27/7 reizen we af naar Saint-Véran (best via carpool).
 • Zondag 28/7 nemen we de navette en starten onze eerste stapdag van de Chapelle de Clausis (2383m) over de Col de la Noire (2954m) naar de Lac de Longet (2694m) (8,1km, 757m up, 352m down – 4u15 stappen)
 • Maandag 29/7 gaan we de grens over naar Italië via de Col de Longet en de prachtige meren Laghi Bes naar de Col dei Lupo (3050m) en dalen we af in de vallei in de buurt van de Tour du Bric de Rubren (2200m). Daar gaan we op zoek naar een bivakplek.
 • Dinsdag 30/7 trekken we over de Passo di Fiutgrusa (2860m) via de U26 tot Pian Ceiol (2068m). We stijgen terug richting Frankrijk en bivakkeren aan het afgelegen Lago dell’Autaret (2686m). (ma en di samen 21km, 1757m up, 1719m down – 11 staptijd).
 • Woensdag 31/7 zijn we terug in Frankrijk via de Col de l’Autaret (2875m) en dalen af naar het grote meer van l’Ubaye (2059m). We stappen tot aan de Cabane de la Blave (2189m) (10km- 320m up, 824m down – 3u20 staptijd.
 • Donderdag 1/8 trekken we verder de vallei door terug naar de Col de Longet (2650m) en trekken we noordwaarts een ongebaand pad door naar de Col Blanchet (2896m) en overnachten in de Refuge de la Blanche (2499m).
 • Vrijdag 2/8 doen we rond de refuge praktische EHBO-oefeningen en dalen we terug af naar de navette die ons terugbrengt naar Saint-Véran.
 • Zaterdag 3/8 reizen we terug naar België.

Overnachtingen

Er wordt overnacht op de bivakweide in Cerfontaine tijdens de module 1. We bivakkeren tijdens module 2 op dezelfde bivakweide. Op de dagen van de heenreis en de terugreis van de module 3-stage verblijven we in een refuge met meerpersoonskamers. Tijdens de hiking zelf in Frankrijk en Italië overnachten we wild kamperend (wat toegestaan is in de regio) en één nacht in een berghut (onderdeel van de stagedoelstellingen).

Vervoer

Module 1 en 2 gaat door in Cerfontaine en is het makkelijkst te bereiken via carpooling. Voor de stage (module 3) wordt afgesproken in Saint-Véran. Je staat zelf in voor je vervoer. Om ons terug te brengen van ons eindpunt naar het vertrekpunt wordt een navette voorzien.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken voor module 2 en 3 zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Tijdens module 1 heb je dit nog niet nodig en kan je zelf heel wat materiaalkennis opdoen en voorbeelden bekijken. Als je nog geen tent of matje hebt, zijn deze ter beschikking (gratis voor module 1), te huren voor module 2 en 3. Het benodigde materiaal wordt in detail overlopen tijdens het module 1 en 2-weekend en meestal wordt er onder de deelnemers materiaal gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.).

Inschrijven en betaling

 • Inschrijven via mail bij Philippe: Philippe.Annys@bvlb.be
 • Uiterste datum van inschrijven en betalen is 1 mei 2024.
 • Lidmaatschap bij BVLB of bij een andere KBF-club is verplicht.
 • Deelnameprijs: € 255
 • Inbegrepen in de deelnameprijs: Begeleiding en organisatie, educatief materiaal
 • Reisbudget: € 225 (voor de drie modules)
 • Begroot in het reisbudget
  • Module 1: Gebruik lesruimte en overnachtingsplaats + Avondmaaltijd; koffie/thee/soep
  • Module 2: Bivakweide + lesruimte + Koffie/thee/soep
  • Module 3: Overnachting in meerpersoonskamers (in refuge) bij aankomst en voor de terugreis + overnachting in Refuge de la Blanche tijdens tocht, op basis van halfpension + Ticket voor de navette
 • De deelnameprijs (255 euro) moet betaald worden op rekening BE97 0011 3855 2149 van Bergsport Vlaams-Brabant met mededeling ‘2024CZBQUEYR en je naam en voornaam’.
 • Het reisbudget (225 euro) regel je achteraf apart met begeleider Philippe.
 • Niet inbegrepen in de deelnameprijs:
  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke
  • Reisbudget!
  • Eventueel parking in Saint-Véran
 • Maximum aantal deelnemers: 7
 • Doelgroep: ervaring met bergwandelen en bivakkeren
 • Tochtniveau:
  • Fysieke paraatheid: 2/4
  • Technisch wandelniveau: 2/4
  • Bivakniveau: 1/4