Integriteit & aanspreekpunt

WELKOM in onze club Bergsport Vlaams-Brabant. We zijn blij dat je bij ons de klim- en bergsport wil beleven! Onze club moet een plek zijn waar je je goed in je vel voelt en veilig kan sporten, waar je plezier kan maken en waar jouw mening telt. We willen dat zowel volwassenen als jongeren voor elkaar respect opbrengen en de grenzen van anderen aanvaarden. Daarom is er geen plaats voor pestgedrag, discriminatie, geweld of ongepast seksueel gedrag

Jij bepaalt waar jouw grens ligt! Jouw lichaam en gevoelens geven aan wat je OK vindt en wat niet. Misschien merk je wel dat iemand over die grens heen gaat en voel je dat iets niet klopt: 
Vervelende opmerkingen, ongewenste intieme gesprekken, aanrakingen die niets met de sport te maken hebben, opmerkingen over je gewicht, gedwongen worden om met een blessure te trainen… 
Als dat gebeurt, prààt er dan over, ook als het niet bij jezelf maar bij anderen gebeurt. 

Vertel je het liever niet aan je lesgever, begeleider of je ouders? 
In de club kan je ook praten met Leen Gysemans. Zij is de Club-API, Aanspreekpersoon Integriteit van BVLB. Als sporter, ouder, lesgever, bestuurder of andere vrijwilliger van onze sportclub kan je bij haar als Club-API terecht met een vraag, vermoeden of klacht over fysiek, psychisch of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Je kan Leen een mailtje sturen op api@bvlb.be of haar bellen op 0478/396.195. Wanneer je haar treft aan de rotsen of tijdens een andere clubactiviteit kan je Leen uiteraard ook persoonlijk aanspreken . Als Club-API luistert ze naar je vraag of verhaal, ze behandelt jouw melding in alle discretie en verleent je advies bij de mogelijke vervolgstappen of doorverwijzing.

Onze sportclub heeft een uitgeschreven engagement om seksueel, fysiek en psychisch grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. Vandaar gelden in onze sportclub gedragscodes voor verschillende doelgroepen (bestuurders, sporters, begeleiders, ouders). Iedereen in onze sportclub wordt verondersteld deze gedragscodes te kennen. Voor meer info verwijzen we jullie graag naar de Gedragscode voor sporters, lesgevers en bestuurders’. Een aantal van onze trainers volgde ook het vormingstraject 'Safe Sport Allies' in samenwerking met Thomas More Antwerpen en ICES.

We verwachten dat ook ouders, net als trainers en bestuursleden van de club een voorbeeldrol opnemen, de jeugdleden op een positieve wijze ondersteunen en negatief gedrag achterwege laten. We rekenen er op dat jullie net als ons meewerken aan een toffe sportclub!

Meer weten

Is je nieuwsgierigheid omtrent het thema van grensoverschrijdend gedrag  geprikkeld? We verwijzen je graag naar de website van Ethiek in de Sport voor verdere informatie. 
Op www.grenswijs.be kan je zelf aan de hand van uitgeschreven cases verder oefenen op het correct inschatten en gepast reageren op situaties van grensoverschrijdend gedrag in de sport.

Meer over het integriteitsbeleid binnen de jeugdwerking lees je hier!

Leen Gysemans
Aanspreekpunt integriteit (API), Lid van klimcoördinatieteam
0478/396195